Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Το Γυμνάσιο Ξυλαγανής στην Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας



Δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Ξυλαγανής, η Ευαγγελία Ιακωβίδου και η  Αναστασία Χατζηφραντζή, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους, διευθύντρια του Γυμνασίου Ξυλαγανής, Θεολόγου Στέλλα, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μια καινοτόμα επιχείρηση προώθησης τοπικών προϊόντων, την “Eat Greek”,  ώστε να δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να «Τρώνε ελληνικά», αξιοποιώντας τον πλούτο της Θρακικής γης και την άφθονη παραγωγή εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων. 

Από την έναρξη του σχολικού έτους το Γυμνάσιο Ξυλαγανής αποφάσισε να υλοποιήσει το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα, «Εικονική Επιχείρηση», του  Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Acheivement Greece. Το πρόγραμμα δίνει στους νέους το έναυσμα να αναζητήσουν μια καινοτόμα ιδέα  και να στήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση. Ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν την κριτική σκέψη και το ομαδικό πνεύμα με απώτερο στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, που  θα τους οδηγήσουν σε κατάλληλες για αυτούς επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας μέσω της δημιουργίας μιας start-up επιχείρησης. Το πρόγραμμα έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «η καλύτερη εφαρμογή πρακτικής  που αφορά την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση».
Η ομάδα  του Γυμνασίου Ξυλαγανής ανέπτυξε την επιχειρηματική της ιδέα, πήρε μέρος στην Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας  στη Θεσσαλονίκη, «Trade Fair 2017», μαζί με 32 Γυμνάσια και Λυκεία από όλη την Β. Ελλάδα και, καθώς ήταν το μόνο σχολείο από την περιοχή της Θράκης που συμμετείχε, προκάλεσε εντύπωση και ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Οι μαθήτριες χαρακτήρισαν τη συμμετοχή τους στην Έκθεση ως μία πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία και ενθουσιάστηκαν από την επαφή και επικοινωνία που είχαν με τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων που συμμετείχαν. Να σημειωθεί ότι η Έκθεση καλύφθηκε δημοσιογραφικά από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών (Antenna, Star, Alpha) στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και σε σχετικές εκπομπές («Με Αγάπη») όπως και της Θεσ/νικης (SBC TV Channel) και έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα το «Έθνος».
Το όραμα των παιδιών ήταν, σε πρώτο στάδιο, η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων του νομού της Ροδόπης, και πιο συγκεκριμένα της περιοχής της Μαρώνειας, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησαν με τη βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής κ. Βασιλειάδη Χρήστου. Η ιδέα της επιχείρησης είναι πρωτοποριακή καθώς προσφέρει ταυτόχρονα δωρεάν διαφήμιση σε όσα καταστήματα εστίασης υιοθετήσουν στο μενού τους τα προϊόντα της περιοχής τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο του ντόπιους παραγωγούς όσο και τον τουρισμό. Απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι να επεκταθεί ο κύκλος εργασιών της σε όλη την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει παρόμοια ηλεκτρονική εφαρμογή διάθεσης και προώθησης τοπικών προϊόντων. Εκτός από την ιστοσελίδα οι μαθητριες, με τη στενή και συνεχή καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους, δημιούργησαν επίσης το λογότυπο της επιχείρησης, επιχειρηματικές κάρτες, την αφίσα της έκθεσης και φυλλάδιο στην αγγλική γλώσσα.
Ανάμεσα στα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στη σελίδα της εικονικής επιχείρησης (http// eatgreek1.webnode.gr, https://www.facebook.com/EatGreek) και παρουσιάστηκαν στην έκθεση Θεσσαλονίκης  είναι το πολυβραβευμένο ελαιόλαδο της Μαρώνειας, το οποίο προσέφερε ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός της Μαρώνειας, Θρακιώτικο μέλι, το οποίο προσέφεραν δυο παραγωγοί και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Τσολάκης και ο κ. Δημήτρης Δάντσιος. Τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κριτές του διαγωνισμού είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δείγματα μόνο αυτών των προϊόντων, διότι όπως ανέφεραν οι μαθήτριες, κανένας άλλος παραγωγός από όσους ζητήθηκαν δείγματα των προϊόντων παραγωγής τους, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον να τους τα προμηθεύσει. Οι μαθήτριες και οι γονείς τους τόνισαν την παντελή έλλειψη στήριξης της προσπάθειάς τους και του σχολείου τους τόσο από τους ντόπιους παραγωγούς, στους οποίους απευθύνθηκαν, όσο και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου. Η έλλειψη αυτή έγινε ακόμα πιο αισθητή όταν βρέθηκαν ανάμεσα στα υπόλοιπα σχολεία της έκθεσης τα οποία συμμετείχαν με χορηγούς είτε επιχειρηματίες είτε πολύ μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ακόμα και πολυεθνικές εταιρίες, γεγονός που καταδεικνύει το πείσμα, την επιμονή και την αποφασιστικότητα της ομάδας. Η συμμετοχή του Γυμνασίου Ξυλαγανής έλαβε για τον λόγο αυτό αφειδώς θετικές κριτικές και συγχαρητήρια από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, μαθητές, καθηγητές και διοργανωτές με αποκορύφωμα το ενθαρρυντικό σχόλιο των κριτών «μπορεί να είστε δύο αλλά κάνετε για δέκα».
Στα επόμενα σχέδια της ομάδας είναι η κατάθεση Επιχειρηματικού Σχεδίου και η Πιστοποίηση Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων, στην οποία θα συμμετάσχουν ώστε να λάβουν μέρος στην τελική εξέταση ESP η οποία θα γίνει από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο 2017.



Δεν υπάρχουν σχόλια: