Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Πρακτική εξάσκηση στους ορειβατικούς κόμπους, αλλά και τεχνικές ανάβασης-κατάβασης απο τον ΕΟΔ Ροδόπης



 


Πρακτική εξάσκηση στους ορειβατικούς κόμπους, αλλά και τεχνικές ανάβασης-κατάβασης περιλάμβανε το Σαββατοκύριακο για τους εκπαιδευόμενους στο Βασικό Σχολείο της ΕΟΔ Ροδόπης, στο πλαίσιο της ενότητας: Ορεινή Διάσωση. Τους εν δυνάμει εθελοντές εκπαίδευσε ο υπεύθυνος ΤΑΚ Ροδόπης Κώστας Θεοδοσιάδης.


Αρχικά έγινε παρουσίαση όλου του ορειβατικού εξοπλισμού με ιδιαίτερη αναφορά στα σχοινιά που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι αυτού. Δυναμικά, στατικά με πολυπροπυλένιο, πολυαιθυλένιο, σχοινιά spectra κ.α. κυριολεκτικά δένουν με τη ζωή ένα ευρύ φάσμα χρηστών: ορειβατών, διασωστών, αναρριχητών, σπηλαιολόγων.

Στη συνέχεια ένα μεγάλο κομμάτι του μαθήματος αναλώθηκε στην τεχνική βασικών κόμπων. Όλοι οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του υπευθύνου δοκίμασαν και έμαθαν τους βασικούς κόμπους και βρόγχους που χρησιμοποιούνται στην διάσωση, την αντοχή αυτών και την χρήση τους.

Το συγκεκριμένο μάθημα ήταν προετοιμασίας για to τμήμα ορεινής της Ε.Ο.Δ. Ροδόπης. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση σε πεδίο με δεξιότητες όπως καταρρίχηση  και αναρρίχηση σε γέφυρα, ραπέλ, τεχνικές διάσωσης κ.α.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή ήταν η δεύτερη ευκαιρία για τους εκπαιδευόμενους που δεν πέρασαν τις εξετάσεις στην ενότητα «Πρώτες Βοήθειες», η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 1-2 Απριλίου 2017.



Δεν υπάρχουν σχόλια: